Terapevtsko-edukativne skupine

za bolnike s kronično boleznijo in njihove bližnje

Dolgotrajna kronična bolezen pogosto predstavlja oviro v človekovem življenju, ki posameznika prizadene ne samo fizično, ampak tudi psihološko in socialno. Prizadene torej njegovo telo, včasih pa še bolj njegove občutke, doživljanja, čustva in odnose z drugimi.

Izkušnja kronične bolezni postavi pod vprašaj ustaljene načine vsakdanjega življenja in načine doživljanja sebe. Bolezen, njene posledice in načini zdravljenja pa ne obremenjujejo le bolnika. Veliko breme bolezni nosijo tudi bolnikovi bližnji – družinski člani, še posebej mož ali žena, partner ali partnerica. Prevzemanje skrbi in bremen ob soočanju z boleznijo se pogosto kaže v občutkih tesnobe, nemoči in celo brezupa. Dolgotrajna obremenjenost, brez možnosti sprostitve, pa pogosto vodi v stanja depresije in sindroma izgorevanja.

Terapevtsko-edukativne skupine so se izkazale za zelo uspešen način preprečevanja depresije, tako pri bolnikih s kronično boleznijo kot tudi pri njihovih svojcih. Skupina nam namreč omogoča, da lažje izrazimo in delimo svoje misli in občutke ob spoprijemanju z boleznijo, da prejmemo občutek podpore in sprejetosti od ljudi, ki se prav tako soočajo s podobno situacijo, ter tako posledično osmislimo svojo bolezen. V skupini lažje in hitreje vzpostavljamo in vadimo veščine soočanja s težavami, spremembami in napori.

Način dela v skupini je kombinacija vodenega pogovora, izobraževanja ter dela na sebi preko vaj.

Govorili bomo o procesu spoprijemanja s kronično boleznijo, tesnobi, strahovih, žalosti in depresiji, izgubi, preprečevanju čustvene izgorelosti, ohranjanju socialne mreže, premagovanju stresa,…